Jezero Kraljevac je dragoceno odmorište pticama u zimskom periodu i tokom prolećnih i jesenjih migracija. Posebno pogoduje kormoranima, jatima pataka, gusaka i labudova. Kuriozitet jezera Kraljevac je i plutajuće ostrvo, površine dva hektara.

Na ovom mestu se gnezde močvarne ptice, raše i kormorani koji su svetski ugrožene vrste, razne vrste insekata, gmizavaca, orlova, tekunice kao i slepo kuče koje je takođe na crvenoj listi ugroženosti. Zahvaljujući podvodnim izvorima i jedinstvenim plivajućim ostrvima, većim i od hektara, delovi površine ovog jezera ne mrznu ni pri najvećim zimama.

Rezervat se rostire na 160 hektara, a od septembra 2003. godine proglašen je specijalnim rezervatom prirode i stavljen je pod zaštitu države.

Jezerom upravlja udruženje građana Deliblatsko jezero, koje svojim entuzijazmom i predanim radom, ovo zaštićeno područje održava i čuva za dobrobit čovečanstva.

Redovno poribljavanje autohtonih vrsta riba, pod stručnim nadzorom PMF iz Novog Sada, kao i ostale aktivnosti na zaštićenom području, veoma uspešno čuvaju i održavaju ovaj prirodni dragulj u Južnom Banatu.

Takođe, na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije, USR Deliblatsko jezero izdaje jednodnevne, višednevne i godišnje dozvole za pecanje na ovom lokalitetu.

Cena dozvola za pecanje:

Jednodnevna dozvola 1.000 dinara

Višednevne (sedam dana) dozvola 2.000 dinara

Godišnja dozvola 4.000 dinara

Ljubitelji prirode mogu iznajmiti čamce sa veslima i uživati u pecanju i samom zaštićenom području.