Katamaran Panuka, kojim upravlja Turistička organizacija grada Pančeva, trenutno miruje u iščekivanju nove turističke sezone.

Odluku o izradi i kupovini ovog plovila doneli su građani Pančeva u novembru 2015. godine glasanjem u okviru projekta participativnog budžetiranja. Posle godinu i po dana od donete odluke, katamaran je izrađen od strane preduzeća Sidro iz Ostružnice i dat na upravljanje Turističkoj organizaciji grada Pančeva, nakon čega se započelo sa prvim plovidbama.

Vožnje katamaranom prvih godinu dana bile su besplatne za sve zainteresovane putnike.

Ruta kojom je katamaran Panuka svakodnevno plovio bila je do Preobraženske crkve i nazad do Svetionika smeštenih na ušću Tamiša u Dunav. Svakoga dana, osim ponedeljkom i utorkom, vožnje su organizovane u terminima od 14, 16 i 18 sati. Karte po ceni od 250 dinara za odrasle i 200 dinara za decu i organizovane grupe kupovale su se u Turističkoj organizaciji grada Pančevo. Za decu do 7 godina vožnja je bila besplatna. Pored redovnih termina, građanima je data mogućnost da katamaran iznajme i u vanrednim terminima.

Kupovina katamarana Panuka pokazala se opravdanim ulaganjem, jer je od samog početka vladalo veliko interesovanje za vožnje. Do sada je prevezeno oko 3.000 putnika, i to ne samo građana Pančeva, već i turista iz zemlje i inostranstva. Preko 300 putnika bili su strani turisti, iz Kanade, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Češke i Crne Gore. Sportski klubovi, kao i različita udruženja, takođe su koristili priliku da svoje članove provozaju po Tamišu katamaranom. 

Pored regularnih turista Turistička organizacija grada Pančeva je u cilju promovisanja katamarana tokom sezone u 2018. godini sprovela i akciju "Upoznaj svoj grad" u saradnji sa osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Pančeva. U okviru ove akcije vršila se edukacija i upoznavanje osnovaca i srednjoškolaca sa znamenitostima grada Pančeva i muzejima uz pratnju stručnog turističkog vodiča, kao i upoznavanje grada sa reke uz vožnju kamatamaranom Panuka.

U prethodnih par godina unapređivanje nautičkog turizma na teritoriji Pančeva bilo je u fokusu rada Turističke organizacije Pančevo i u planu je da tako i ostane, s obzirom na ogromne prirodne i ekonomske potencijale.