Ekološko-turistička manifestacija pod nazivom „U smiraj dana” upriličena je u subotu, 4. avgusta, u raskošnoj prirodi Deliblatske peščare, s ciljem da se afirmiše potencijal tog kraja i očuva tamošnja flora i fauna.

Organizatori iz Planinarsko-ekološkog kluba „Soko”, udruženja „Srbija moj dom” i Grupe za promociju zelene energije kao početnu tačku odabrali su gazdinstvo Bojana Vojnova, osnivača i koordinatora ovog projekta. Nastavilo se u predvečernjim satima šetnjom dugom šest kilometara po dinama, šumi i pašnjacima. Ljubitelji prirode su tako u smiraj dana mogli uživaju u zadivljujućim lepotama, kao i da se podsete kadrova iz filmova – „Ko to tamo peva”, „Boj na Kosovu”, „Varljivo leto 68”....

Potom su se brojni gosti, prispeli sa raznih strana, vratili na domaćinstvo Vojnov kako bi se okrepili starinskim špecijama poput hleba i masti, štrudli, krofni, oblandi, kiflica, koje su pripremile članice iz Udruženja žena „Dolovke”. Pčelar Jovica Blaga izložio je peščarski med, a vino i rakiju udruženje vinogradara „Sveti Trifun” i proizvođač Lazar Pejčić.

Sve to pratio je kulturno-umetnički program dolovačkog KUD-a „Banatski vez”; umetnik Živko Novković predstavio je tehniku crtanja etno-motiva na biber-crepu, a na kraju je prikazan dokumentarni film o selu pod nazivom „U dolovima ravnice”.